Daleka jestem od wszelkich teorii spiskowych i zwykle staram się nie podejrzewać ludzi o złe intencje. Jednak w tym wypadku obawiam się, że bliższa prawdy jest Ewa z M&M stawiając tezę, że powodem sprzedaży jest mała efektywność suki w rodzeniu szczeniąt.
Właścicielka nazywa się Małgorzata Mazur. Być może to tylko przypadkowa zbieżność nazwisk, ale nasuwa mi się pewne skojarzenie. W tej chwili nie pamiętam szczegółów, ale przypominam sobie, że wiele lat temu z niejaką panią Danutą Mazur były spore problemy natury hodowlanej w ZKwP. Zarzucano jej wiele poważnych nieprawidłowości hodowlanych, co w konsekwencji doprowadziło do jej usunięcia z ZKwP. Potem została członkiem innej organizacji kynologicznej nieuznawanej przez FCI.
Być może obydwie panie nie mają ze sobą nic wspólnego, ale tutaj też nasuwają się pewne wątpliwości:
1 – W ogłoszeniu jest napisane: „Hodowla z Bojanickiej Chaty zarejestrowana w Polskim Związku Kynologicznym sprzeda piękną sukę hodowlaną .....” Czy to tylko przypadkowe przeinaczenie nazwy organizacji ? PZK to nie to samo, co ZKwP, na który autorka ogłoszenia powołuje się wyżej: (
http://tablica.pl/oferta/owczarek-franc ... 72e3e71e6f W tym samym linku, pod zdjęciami - nazwisko i adres właściciela są starannie zamazane zarówno w rodowodzie, jak i w karcie oceny do testów psychicznych. Czy to o czymś świadczy ? Być może nie, ale przyznacie, że wygląda to dziwnie.
2 – W katalogu rasy briard
http://www.briard.com.pl/main.php?menu=briard&pies=6634 przy suce tej podana jest tylko jedna ocena bardzo dobra z wystawy MWPR w Opolu 28 -29.04.2012. Faktycznie była na tej wystawie i zajęła drugą lokatę. W Jeleniej Górze i w Zabrzu 2012 chyba jej nie było. Suka jest urodzona 20.09.2010, zatem w 2011 roku mogła być wystawiana tylko w klasie młodzieży. Kiedy więc i gdzie zdobyła wymagane do hodowlaności oceny wystawowe ? Ja, w swoim zestawieniu do rankingu wystawowego 2012, w ogóle jej nie mam. Tymczasem jest reklamowana jako suka hodowlana, po jednym miocie urodzonym we wrześniu 2012 roku. O tym, że było to tylko jedno szczenię właściciel nie informuje. Nawiasem mówiąc, warto byłoby sprawdzić czy ten miot był zarejestrowany w Oddziale macierzystym czyli w Wałbrzychu.
3 – Na stronie Oddziału Wałbrzych w wykazie hodowli
http://zkwp-walbrzych.pl/wordpress/?page_id=165 hodowla pani Mazur nie jest uwzględniona ani w grupie I FCI, ani w grupie VIII przy golden retrieverach. Autorzy podstrony zaznaczają, że jest ona aktualizowana 1-2 razy w miesiącu, a warunkiem umieszczenia hodowli w spisie jest opłacenie składki członkowskiej za 2013 rok. Pani Mazur ma właśnie szczenięta, więc trochę dziwne, że jej tam nie ma.
To wszystko oczywiście nie dotyka meritum sprawy czyli nieszczęścia, jakie spotyka tę biedną sunię. Wydaje się, że teraz najlepszym rozwiązaniem byłoby szybkie znalezienie dla niej nowego właściciela i zmiana domu, na taki, w którym będzie przez wszystkich kochana. Jednak przy tak zaporowej cenie obawiam się, że to niestety nie będzie możliwe.